Na vrh strani

Aromaterapija in sezonske alergije

Teja 10. 3. 2021

Z enakonočjem se tudi koledarsko začne pomlad. Čeprav tile prvi sončni žarki, prvi zvončki in teloh, prvo prebujanje narave že daje tisti občutek po veselem pričakovanju novega, novega življenja,  pa tisti prijeten občutek, ki ga občutimo, ko se narava prebuja od dolge, hladne zime.

Obožujem ta čas in obenem občudujem naravo, kako v svojem naravnem ciklu zmore vse to. Vse te lepote, ki jih prinese s sabo prav vsak letni čas.

A prebujanje narave pomeni tudi, ko vse zacveti in ozeleni. Čeprav je to zares čudovito obdobje v letu, pa je zate, če se spopadaš s sezonskimi alrergijami lahko precej neprijetno obdobje.

Najprej seveda ob prvih znakih kot je kihanje, izcedek iz nosu, zamašen nos, draženje grla, pordele oči, glavobol, kašljanje,…izkjuči prehladno obolenje. Simptomi med prehladnim obolenjem in alergijskem rinitisu so si zelo podobni,  pa vendar prehlad traja približno teden dni (do dva), medtem, ko seneni nahod traja vse dokler si alergenom dejansko izpostavljena. 

Če sumiš na seneni nahod, je dobro, da greš k zdravniku, ki ti bo z alergološkimi preiskavami potrdil, kateri alergen ti dejansko povzroča težave. Tako boš morda še bolj celotno pristopila k težavi.

Poleg morda že predpisanega zdravljenja, si lahko pomagaš tudi na naraven način. Uživanje dovolj c vitamina, omega 3, vitamina B5, vitamina E, ter magnezija, kalcija in selena, ti na pomoč lahko priskoči tudi homeopatija, ajurveda, akupunktura ter seveda tudi aromaterapija. Posežeš po eteričnih oljih, ki zmanjšujejo nastanek sluzi, pomagajo pri redčenju, zmajšujejo otekanje nosne sluznice in pomagajo, da lažje zadihaš.

Poglejva katera eterična olja lahko pomagajo:

  1. Eterično olje prave sivke

Čeprav ima zares širok spekter učinkovanja, je med pomembnimi tudi učinek antihisataminika, zaradi česar lahko dobro blaži alergijske reakcije.

  1. Eterično olje poprove mete

Eterično olje poprove mete ima izredno protivnetno delovanje, zato lahko pomaga zmanjšati kronično vnetje senega nahoda, kot tudi lajšanje bronhialne astme. Blaži simptome prehlada, sinusitisa in blaži kašelj.

  1. Eterično olje limone

Eterično olje limone deluje močno protibakterijsko in protivirusno, blagodejno deluje na dihala, krepi imunski sistem. 

  1. Eterično olje bazilike

Eterično olje bazilike ima močno protivnetno, protimikrobno in protibakterijsko delovanje. Je čudovit mukolitik in ga uporabljamo za lajšanje kašlja, bronhitisa kot tudi pri gripi.

  1. Eterično olje čajne mirte (čajevca )

Eterično olje čajne mirte ima močno protiinfekcijsko, protibakterijsko, protivirusno delovanje. Je čudovit mukolitik in analgetik.

  1. Eterično olje limonske trave

Eterično olje limonske trave sodi med olja z najmočnejšim protibakterijskim in protiglivnim delovanjem. Krepi imunski sistem in lajša težave z dihali.

  1. Eterično olje lovorja

Eterično olje lovorja ima protibakterijsko, protivnetno, protivirusno in analgetično delovanje. Je čudovit mukolitik. Krepi imunski sistem.

  1. Eterično olje niaulija

Eterično olje niaulija se čudovito obnese ob prehladnih obolenjih. Uporabljamo ga v obliki inhalacij za odpiranje dihalnih poti.

  1. Eterično olje sladke pomaranče

Zelo širok spekter delovanja, deluje rahlo razkuževalno

  1. Eterično olje evkalipta ( globulus )

Močno antiseptično delovanje. Blagodejno deluje pri prehladnih obolenjih in pri težavah z dihali ( odpira dihala ).

 

Kako pa jih uprabim?

Zelo enostaven in praktičen način je zagotovo v obliki nosnega inhalatorja. Eterična olja nakapaj v stekleno posodico in vanjo pomoči bombažni nastavek inhalatorja. Ko nastavek prepoji z olji, ga previdno vstaviš v držalo in dobro zapreš. Nosni inahalator uporabiš večkrat dnevno, po potrebi.

Za pripravo nosnega inhalatorja se lahko obrneš name na posvet. Skupaj bova izbrali najbolj primerna olja in pripravili recept, ki bo narejen po meri in bo čimbolje deloval samo zate. Eterična olja kot nosni inhalator boš ravno tako lahko dobila pri meni.

Več pa: https://www.aromavita.si/svetovanje/

 

Dišeč pozdrav,

Teja

 

 

 

 

 

 

Post a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja